söndag 21 september 2008

När vi predikar avhållsamhet

Katolska kyrkan motarbetar sexualundervisning och preventivmedel. Det anses uppmuntra sexuella relationer utanför äktenskapet.

Svenska staten motarbetar (objektiv) droginformation, sprutbyten och metadon/subutex. Det anses uppmuntra till droganvändning.

Visst finns det likheter mellan dessa beteenden! I drömmen om det moraliskt perfekta samhället väljer vi att hålla fast vid en omöjlig vision istället för att acceptera verkligheten och försöka göra bästa möjliga av situationen. För oavsett vad man kan tycka om saken kommer unga människor att experimentera med både droger och sex. Varför har vi svenskar så svårt att acceptera "Harm reduction"?

Vad är harm reduction? http://en.wikipedia.org/wiki/Harm_reduction

1 kommentar:

Towe sa...

Du har helt rätt. Flera studier visar att sprutbytesprogrammet i Lund/Malmö minskat förekomsten av både HIV och Hepatit A bland narkomanerna i regionen. Ändå tog det flera år innan Stockholm vågade ens diskutera om de skulle införa ett sprutbytesprogram. Orsak? "Man kan ju riskera att fler narkomaner överlever sitt sjuka leverne så de kan fortsätta att utnyttja systemet som de parasiter de är. Men framför allt, "varför hjälpa de där människorna? De knarkar ju..." Allt detta är en del av det s.k. drogfria samhället som du pratade om i min blog, Hemulen.

Nolltollerans är i min mening ett sätt att motarbeta det man försöker göra, nämligen minska droganvändandet och de problem som följer med ett missbruk.