lördag 22 november 2008

Eindhoven tillåter kommersiell odling av marijuana

På ett möte mellan ledare för de olika regionerna i Holland beslutades nyligen att tillåta en cannabisodling i Eindhoven att producera cannabis för försäljning i holländska coffeshops. Projektet kommer att övervakas och utvärderas för eventuell användning i större skala.

Även om coffeeshopsen kommit tillrätta med många av problemen i försäljningsledet har odling och distribution hanterats av kriminella ligor. Genom att tillåta övervakad odling på prov hoppas man undanhålla en viktig inkomstkälla från den undre världen.

Jag menar att en reglerad produktion är en förutsättning för en reglerad försäljning. Dagens situation är smått absurd, coffeeshopsen får sälja cannabis men det är inte tillåtet att producera cannabis för försäljning i desamma.

Visserligen är kvalitén på produkten mycket god men om det (i praktiken) är tillåtet att köpa en vara borde konsumenten kunna garanteras att varan framställts utan hälsoskadliga närings- eller bekämpnings-medel och att intäkterna redovisas och beskattas som för all annan verksamhet. Därför menar jag att beslutet rörande Eindhoven är ett steg i rätt riktning.

http://www.radionetherlands.nl/news/international/6063159/Dutch-town-to-condone-cannabis-farm

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som ett mycket märkligt system att tillåta försäljning men inte odling. Hur tycker de att varorna skall skapas egentligen?

Hemulen sa...

Om det vore upp till holländarna själva skulle nog odling ha varit tillåtet sedan länge men det finns intressen inom tex EU och FN som vill annat... Holländska folket är stolta över sin framgångsrika narkotikapolitik och vill fortsätta utvecklingen i samma riktning.

Anonym sa...

Ja, det har du lite rätt i faktiskt. MEn sedan om cannabis legaliseras, så finansierar ju inte köparen de kriminella gängen.. Right?

Hemulen sa...

Det stämmer Lina. Samtidigt skulle staten kunna beskatta försäljningen för att täcka upp en del av de kostnader som droganvändning orsakar för samhället och reglera försäljningen (öppettider, produktdeklaration/dokumentation, åldersgränser, information om hur det används säkert osv). Precis som med alkoholen alltså.